Bekleyin

Çok paranız olmasına gerek yok, dünyanın her bir köşesinde yatırım yaparak zengin olma hikayelerini duyuyoruz. Sıfırdan başlayan akıllıca şekillenen birikim ve yatırımlar sayesinde zenginler listesine adını yazdıran onlarca kişiden biri olmayacak olabilirsiniz; ancak yatırım yapmak için zengin olmanıza da gerek yok. Hayatınızda yer açacağınız küçük değişimler ile siz de yatırım yapabilirsiniz.

Yatırım Yaparak Zengin Olma Düşüncesini, Borçlarınızdan Sonraya Erteleyin

Özellikle ülkemizde gün geçtikçe borçlu sayısı atıyor; bu kişiler arasında siz de olabilirsiniz. Öte yandan, bardağın boş kısmını da görmemek lazım; çünkü borçlarını da bitirmiş onlarca kişi de borçsuz hayatının keyfini sürüyor. Bu kişiler arasında da yer alabilirsiniz.

Eğer borçlarınız var ise, öncelikle bir liste çıkarın. Ödenmesi gereken acil borçlarınıza işaret koyun ve kriz planı çıkarın. Maaş ve eğer varsa diğer gelirlerinizi de bir kenara yazın ve ödeme tablosunu çizin.

Unutmayın, borçlarınızı bitirmeden yatırım yaparak zengin olma hayalinize kavuşamazsınız.

Küçük Yatırım Nasıl Yapılır?

Borçlarınızı bitirdiniz ve yeni bir borçlanmaya girmediniz. Tebrikler!

Şimdi sıra küçük yatırım adımlarına geldi. Maaşınız ev kiranıza, faturalarınız altında eriyip bitiyor olabilir; fakat her zaman yeni fikir ya da yol bulunabilir. Bu kurallar çerçevesinde üretilen öneriler sayesinde yatırım yapmayı siz de deneyebilirsiniz.

  • Maaşınızın %25’ini biriktirmeye çalışın.

Uzmanların genel kanısı var ise o da aylık gelirin %25’ini kenara koymaktır. Günümüzde çok sayıda yöntem bu kural üzerine kuruludur. Örneğin; Otomatik Bireysel Emeklilik (BES) sistemine dahil olabilirsiniz. Üstelik kendi yatırımınızın yanında devlet katkısıyla çok daha fazla birikim elde edebilirsiniz.

Eğer bu tür fikirlere uygun değil ise geliriniz, neden faturalarınızı azaltmayı denemiyorsunuz? Elektrik faturanızdan başlayın; emin olun faturanızı kabartan cihazlar boşuna elektrik tüketimine yol açıyordur, ya da eve bağlattığınız internet paketine göz atın. Kullanım oranlarınız ile faturasını ödediğiniz paketinizi karşılaştırın. Bu sayede arta kalan miktarı bankada açacağınız bir birikim hesabına aktarabilirsiniz.

  • Gereksiz Harcama Listenizi Güncelleyin

Bu listeniz her anınızda güncel şekilde yanınızda bulunsun. Gün içerisinde onlarca farklı kalem var ki siz hiç fark etmeden gelirinizin büyük kısmını sizden alıp götürür. Bu kalemlerden vazgeçerek, yatırım yapabilirsiniz. Listenizi yanınızda taşıyarak gün içerisinde gerçekleştirdiğiniz harcamalarınızı not alın. Bir aylık liste sayesinde gereksiz harcamaları tespit edebilirsiniz.

  • Hedefler Belirleyin

Küçük yatırımlar için öneriler listelerinde her zaman hedef belirleme kuralı yer alır. Yatırımlarınızı yaparken mutlaka başarı için hedefiniz olsun. Bu hedefler birikimlerinizi harcama üzerine olmamalıdır. Örneğin kiradan kurtulabileceğiniz bir ev almak güzel hedeftir.

Özetle; yatırım yapmak için zenginlik şart değildir. Yatırım yaparak zengin olmak fikri ise herkese hitap etmektedir. Siz de hayatınızı gözden geçirin; önce borçlarınızı sonlandırın, sonra yatırımlarınızı belirleyin ve hedeflerinize doğru ilerleyin. Üstelik asla unutmayın, yatırım kar topu etkisine sahiptir. Biriktikçe daha da fazla birikime yol açar. Yatırım yaparak zengin olma hayalinizi ertelemeyin.



İYİ OLANIN SAĞLADIĞI YARARLARA SAHİP OLMAK BÜYÜK BİR KEYİFTİR.